Kerää / Yhdistää

Lauri Honko-konferenssi Rituaalimuseon vieraana

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyönä järjestämä Lauri Honko -seminaari viraili Rikalanmäellä Rituaalimuseon vieraana.

The Departments of Folkloristics and Comparative Religion at the University of Turku and Åbo Akademi University, together with the Donner Institute, are organizing an international interdisciplinary conference to honour the work of Professor Lauri Honko (1932–2002)

THE ROLE OF THEORY IN FOLKLORISTICS AND COMPARATIVE RELIGION

Lauri Honko konferenssin sivut

Lauri Honko-konferenssin ohjelmassa oli myös retki Halikon Rikalanmäelle tutustumaan Rituaalimuseon näyttelyihin. Rituaalimuseo sai kunnian toimia vierailun isäntinä ja emäntinä.  Emeritusprofessori Juha Pentikäinen kertoi  ”Matkoja tuonpuoleiseen”-näyttelynsä esineistä ja taustoista antaumuksella. Henkilökohtainen kerronta ja omakohtaiset kokemukset shamanoinnista sekä tuleminen lauletuksi voimallisten nanai-shamaanittarien pojaksi, sai kansainvälisen yleisön haltioitumaan. Juha Pentikäisen puheessa korostui sana shamanius, yleisesti käytetyn shamanismin tilalla, sillä hänestä ”shamanius ei ole ismi, ei uskonto, vaan paljon enemmän, maailmankuva, selviytymisstrategia, ihan kaikki.”

Folkloristi Tuula Nikulainen esitteli oman, jo vuonna -94 kokoamansa näyttelyn otsikolla  ”Työnantajana taivas ja maa”.  Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä Pohjoismaisessa naisten foorumissa, jossa teemana oli naiset ja työ. Tuula Nikulainen kertoi näyttelyä suunnitellessaan vaikeuksista löytää kuvamateriaalia naispuolisista shamaaneista. Hän kääntyi pyytääkseen apua shamaanitutkija ja tohtori Mihály Hoppályn puoleen. Pian yhteydenoton jälkeen Tuula sai pullean kirjekuoren, jossa rulla negatiiveja. Kirjeessä oli myös erillinen lista naisshamaaneista. Negatiivit vedostettiin käsin suuriksi mustavalkokuviksi ja näin shamaaninaiset työnantajinaan taivas ja maa pääsivät yleisön ihailtaviksi. Valokuvat on repro-kuvannut Mihály Hoppály eri lähteistä. Mihály Hoppálya odotettiin myös konferenssin vieraaksi. Hän oli valitettavasti estynyt saapumaan paikalle.

Vierailu huipentui Rikalanmäellä Räntmestarin Krouvin loihtimaan kauniiseen ja herkulliseen illalliseen.

Konferenssin ja vierailun järjesti Turun Yliopiston tohtorikoulutettava ja itse myös shamanoiva FK Jaana Kouri.