Anu Taivainen: Miksi Rituaalimuseo tukisi Rikalanmäen kulttuurikäyttöä

Perustelumme miksi Rituaalimuseo tukisi Rikalanmäen kulttuurikäyttöä (julkaistu Salon Seudun Sanomissa 27.8.2013)

Salo on luopumassa Rikalanmäen rakennuksista poikkeavalla tavalla. Yleensä kaupunki myy kiinteistönsä markkinahintaan. Rikalanmäen tarjousasiakirjassa ehdot määriteltiin näin: ”Tarjouksista hyväksytään se, joka tarjotun hinnan ja rakennusten tulevasta käytöstä esitetyn suunnitelman perusteella arvioidaan parhaiten säilyttävän alueen kulttuurikäytössä”.

Kriteeri on hyvä. Mäki on Suomen merkittävimpiä kulttuuriympäristöjä ja maakuntamme ainoa auditoitu matkailukohde. Halikon erityisen muinaisuuden esiintuomiseen on käytetty runsaasti julkista rahoitusta. Työ on saattanut tietoa juuristamme ihmisten vapaasti saavutettavaksi sekä suojellut mäen herkkää ympäristöä. Kaupungin rajaus, kulttuurikäyttö, tukee tavoitteen jatkumista.

Rikalanmäki-työryhmä, jossa oli asiantuntijoita mm. Rikala-seurasta, Museovirastosta ja kaupungin kulttuuripalveluista, linjasi Rituaalimuseon alueen kulttuuriarvoa parhaiten kunnioittavaksi ehdotukseksi. Kulttuurilautakunta hyväksyi näkemyksen yksimielisesti. Nyt kaupunginhallitus määrittää Salon kulttuuripolitiikkaa mäen myyntipäätöksellä.

Maamme kulttuurityön tulevaisuuslinjauksissa toistuu sama haaste. Kulttuuripalvelujen on tuotettava ihmisille tasaveroiset mahdollisuudet ilmaista itseään ja tuntea olevansa yhteisön jäsen. Tämä tarkoittaa avoimuutta ja yhdessä tekemistä sekä jokaisen oikeutta taiteeseen ja tieteeseen varallisuudesta, iästä tai asuinpaikasta riippumatta.

Salossa haaste kasvaa valtavaksi, koska keskisuurelle kaupungille vähäisiä kulttuuripalveluja ollaan yhä supistamassa. Mikäli Rituaalimuseo jää Saloon, luo se tänne yhteisömuseon lisäksi ammattiteatterin, kulttuurikasvatuskeskuksen ja luovien alojen kehittämön palvelemaan kuntalaisia. Se etsii Rikalanmäen arkeologiseen tutkimukseen rahoituksia ja lisää Salon yhteyksiä yliopistoihin Suomessa sekä ulkomailla.

Rituaalimuseo on esimerkki toiminnasta, jossa kunnan ulkopuolinen taho kantaa vastuuta kunnan palvelutehtävistä, ilman kunnan rahoitusta.

Rikalanmäkea tavoittelee kolme yhteisöä. Kaksi jo pitkään toiminutta yritystä sekä työnsä alkuvaiheessa oleva yhdistys, jonka toimijoilla on 15 – 28 vuoden työkokemus kulttuuripalvelujen kehittämisestä sekä taiteella työllistämisestä.

Tuki elinikäiseen oppimiseen, minäkuvan vahvistamiseen ja osallisuuteen on osa hyvinvointiyhteiskunnan tehtäväkenttää. Siksi kulttuurityötä rahoitetaan julkisista varoista. Näin taataan kansakunnalle keinot selviytyä. Luovuus, sivistys ja yhteisöllisyys korostuvat etenkin nyt, kun meidän on synnytettävä aivan uusia toimintamalleja murroksen ja laman ratkaisuun.

Kulttuuri-instituutiot toimivat vahvasti julkisella rahoituksella. Suomen museot saavat keskimäärin tulonsa 32 % valtiolta, 45 % kunnilta, 4 % muista avustuslähteistä ja 9 % myynnistä.

Rituaalimuseo uudistaa tätä ansaintalogiikkaa. Vakiinnutettuaan toimintansa kolmen vuoden sisällä museon tuloista 70 % tulee myynnistä ja 30 % avustuksista. Tämä on mahdollista vahvalla rituaaliteeman tuotekehittelyllä peleistä matkailuun. Liikevaihdon lisäksi Rituaalimuseolla on käytössään vapaaehtoistyövoiman ja kumppaneidensa voimavarat.

Kaupungin kokoon suhteutettuna Saloon virtaa vähän taiteen valtionavustuksia ja säätiöiden rahaa. Rituaalimuseo voi korjata tilanteen. Usean taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisena se kykenee tuomaan kaupunkiin uusia ja täällä tuntemattomia rahoituksia. Toiminnan laatu on jo testattu Koneen säätiön myönnettyä vuonna 2012 suurimman kulttuurityön avustuksensa Rituaalimuseolle.

Salo tarvitsee uusia työpaikkoja. Pitkäaikaistyöttömien lukumäärän on vähennyttävä. Kaupunki tarvitsee jokaisen uuden toimijan ja rahoituslähteen alueelleen.

Rikalanmäelle voi syntyä täältä puuttuva luovan työn keskittymä ja yhteisöä palveleva avoin kulttuurikeskus Rituaalimuseona. Työllistäminen ja menestyminen on mahdollista myös sisällöillä, jotka tukevat tasa-arvoista oikeutta kulttuuriin ja taiteeseen.