Anu Taivainen: Museoammattilaiset eivät voi enää linnoittautua kokoelmiinsa

Syyskuussa jatkui mielipidekirjoittelu Rituaalimuseon oilemassolon oikeutuksesta. Mielipedekirjoittelun vastineet on kirjoittanut Rituaalimuseo-työryhmän puolesta Anu Taivainen. Anu kiittää viimeisessä vastineessaan vilkasta ja kiinnostavaa mielipidekeskustelua, sillä ”se on toiminut meille kirkkaana peilinä ymmärtää työmme merkitys”.

Salon Seudun Sanomat 10.9.2013:

Irma Savolainen kirjoitti (SSS 4.9.2013) museotyön vaativuudesta. Olen samaa mieltä. Museotyö on ammatti, johon sisältyy koulutus, työssäoppiminen sekä jatkuva osaamisen päivitys, koska museotyöntekijän tärkein taito on muutoksen ymmärtäminen ja kyky reagoida siihen.

Irman kuvaamaan maailmaa ei enää ole. Museoammattilaiset eivät voi tänään linnoittautua, luetteloida kokoelmia tai rakentaa näyttelyjä vuosikausia omassa rauhassaan. He eivät voi toimia alansa portinvartijoina ja määrittää, mikä on kelvollista museolle.

Elämme aikaa, jolloin museotyön ylin viranomainen Museovirasto on aloittanut keskustelun  kokoelmiensa vähentämisestä ja kohteidensa myynnistä. Punnitsemme, mikä on strategisesti pakollista ja millaisesta yhteisestä perinnöstä luovumme säästöjen, kestävyysvajeen paikkaamisen tai tehokkuuden nimissä.

Asumme silti Suomessa, jonka hyvinvointi perustuu tasa-arvoiseen koulutukseen ja hyvään sivistystasoon. Tehtävää toteuttavat oppilaitokset, kirjastot, kulttuuri- ja taidealat, mukaanlukien museot. Mikään osista ei ole tarpeeton, jokainen vahvistaa maamme menestymisen eväitä. Tarve ymmärtää, tietää ja hoksata ei poistu, vaikka verovarat vähenevät.

”Ei riitä, että museo kartuttaa kokoelmiaan, järjestää näyttelyitä ja tekee jotain kivaa yleisön kanssa. Museoiden on kannettava myös yhteiskunnallista vastuuta.” Kiteytti museologian dosentti Susanna Pettersson museotyön haasteista Helsingin Sanomien Sunnuntaikynässä 1.9.2013.

Irma Savolaisen mukaan museoiden tehtävä on tarjota köyhillekin mahdollisuus katsella sellaisia taidokkaasti valmistettuja esineitä, joihin heillä itsellään ei ole varaa (SSS 26.6.2013). 2010-luvulla museotyöntekijän on kyettävä rakentamaan kokoelmia, tapahtumia ja näyttelyjä yhdessä kenen tahansa kansalaisen kanssa. Hänen on kyettävä avoimuuteen, yhteistyöhön ja yhteiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.

Tämä museoammattilainen osaa tupajumien torjunnan lisäksi rakentaa museoista oppimisympäristöjä, jotka auttavat kouluja parantamaan oppimistuloksia. He osaavat innostaa ihmisiä hankkimaan taitoja, joita he tarvitsevat. He ratkovat yhdessä ihmisten kanssa porukkaa kuormittavia ongelmia.

Esimerkiksi Salon museoiden pitäisi juuri nyt auttaa kuntalaisia sopeutumaan palvelurakenteen muutoksiin. Niiden pitäisi lisäksi dokumentoida suurta murrosta yhdessä asukkaiden kanssa laajoina yhteisöhankkeina. Se mitä Salossa tapahtuu on suurta ja hurjaa. Etenkään julkisin varoin rahoitetut museot eivät voi kääntää sille selkäänsä vedoten resurssipulaan tai muka tärkeämpiin tehtäviin. Mitään tärkeämpää kuin salolaisten selviytyminen ei nyt ole.

Rituaalimuseon henkilökunta on osaava. Uudistamme alaa, jotta se kukoistaisi nyt ja huomenna. Kykenemme työhön, koska meillä on alan koulutus ja pitkä kulttuurialan työura, myös museokokemusta sisältävä. Koulutamme itseämme jatkuvasti työ ohessa, väitöskirjatutkimuksia tehden sekä museologiaa opiskellen. Täytämme museoasetuksen määritelmät museoammatillisesta henkilökunnasta.

Salolaisina toivoimme osaamisemme hyödyttävän kotikuntamme. Tarjouksemme Rikalanmäestä sisälsi esimerkiksi kaikki kunnan lapset ja nuoret tasapuolisesti saavuttavan museopedagogian, koska kukaan muu ei kanna siitä vastuuta täällä. Ajatus oli radikaali. Kulttuuripalvelu ymmärretään Salossa yhä maksukykyisten ihmisten oikeudeksi katsella näyttelyjä ja esityksiä.

Meille Rituaalimuseon väelle ammattilaisuuteen kuuluu erilaisten yhteisöjen palveleminen. Käyty keskustelu sekä kielteinen vastaanotto Salon sisällä laittavat meidät punnitsemaan, onko työmme syntynyt tätä maaperää varten. Teemme valintamme pian.

Nyt Rikalanmäen päätöksen jälkeen kiitämme Saloa mahdollisuudesta aloittaa työmme täällä. Kiitämme vilkkaasta ja kiinnostavasta mielipidekeskustelusta. Se on toiminut meille kirkkaana peilinä ymmärtää työmme merkitys.