Kerää / Yhdistää

Näyttely palaa Rovaniemelle

Huomenna Rituaalimuseo purkaa näyttelynsä Halikon Rikalanmäeltä ja siirtyy seinättömäksi museoksi. Juha Pentikäisen esineistä koottu näyttely ”Matkoja tuonpuoleiseen” palaa Rovaniemen Arktikumiin. Syyskuussa näyttelyihin kävi tutustumassa mm koululaisryhmiä:

Näyttelykierros aloitettiin jurtasta jossa ”Työnantajan taivas ja maa” -valokuvat naisshamaaneista viime vuosisadalta kiinnostivat lapsia. Tuula Nikulainen kertoi shamaaneista yhteisöjensä parantajina ja ongelmanratkaisijoina. Yllätykseksemme rituaali-käsite oli lapsille tuttu ja neutraali, eikä synnyttänyt samanlaisia negatiivisia mielikuvia kuten suurelle osalle aikuisväestöä.

IMG_0144

Anu Taivainen opasti lapset ”Matkoja tuonpuoleiseen” -näyttelyn esineiden maailmaan. Anu kertoi elävästi Juha Pentikäisen tarinoita kohtaamisista voimallisten kahden naisshamaanin kanssa ja siitä miten toinen heistä lauluoi hänet pojakseen. Naiset myös halusivat jättää miehelle Leningradin takaa, eli Juha Pentikäiselle, arvokkaat ja voimalliset rituaaliesineensä perinnöksi. Rummut olivat varmuuden vuoksi tehty voimattomiksi ennen matkantekoa Suomeen.

IMG_0168
IMG_0163
Olisi mielenkiintoista päästä näkemään lasten tekemät dokumentaatiot näyttelystä. Kännykkä-kamerat olivat ahkerassa käytössä opastusten jälkeen.

Julkaistu 30.9.2013 kategoriassa TapahtuuYleinen avainsanoilla , kirjoittanut .