Kulttuurienmuseo muuttaa – Rituaalimuseo peri akvaarion.

Kulttuurien museo muuttaa. Muuttovalmistelut ovat loppusuoralla museon vanhoissa tiloissa Tennispalatsissa. Rituaalimuseo sai perinnöksi Kulttuurien museolta ylimääräiseksi jäänyttä kalustoa. Perintö velvoittaa meitä ja olemme myös iloisia jos osaltamme voimme keventää pienen siivun muuttotaakkaa.

KULTTUURIEN MUSEO SIIRTYI VERKKOON

Kulttuurienmuseon tiedote facebookissa 2.10: Tennispalatsissa vuodesta 1999 toiminut Kulttuurien museo muuttaa ensi vuonna Suomen kansallismuseoon, kun nykyisten tilojen vuokrasopimusta ei säästösyistä jatketa. Museovirasto on esittänyt Kulttuurien museon uuden perusnäyttelyn avaamista aikaisintaan vuonna 2015 Kansallismuseon pihapiirissä sijaitsevaan taloon, joka on nyt Konservointilaitoksen käytössä. Koska omia tiloja ei museon sulkeuduttua toukokuun lopulla 2013 ole, Kulttuurien museo on avannut Kaukaa haettua -perusnäyttelystään verkkoversion. Verkon kautta yleisöllä on jatkossakin pääsy Kulttuurien museon kokoelmiin, sen kulttuuriperintöopetuksen ja kansainvälisyyskasvatuksen kivijalkaan.

KUMU PARKA

Rituaalimuseon vieraillessa Kulttuurien museossa, muutto oli kiihkeässä vaiheessa: paljon oli pakattu, mutta paljon vielä tehtävää – ja paljon tavaraa, jolle ei enää ollut käyttöä tai tilaa. Tunnelma oli käsinkosketeltavan lohduton ja haikea. Kumu parka! Umpiturkit eli parkat odottivat noutajaa, kuin aikanaan juna-asemalla laput kaulassa seisovat sotalapset.

kumu muuttaa 1
Parka-takkeja eli umpiturkkeja odottamassa siirtoa Kansallismuseon varastoon. Parkatakkeja ovat käyttäneet ja käyttävät edelleen arktisen Siperian kansat, mm. nenetsit (samojedit).
Lohdullista on tieto ja näkymä siitä, että kaikki on hyvässä hoidossa. Kulttuurien museon toiminta on ammattimaista ja intohimoista. Kaikesta toiminnasta aistii vankan osaamisen ja rakkauden työhön, jonka voimalla esineistä ja asioista pidetään hyvää huolta.

Loistavaa kulttuurista huolenpitoa sekä museoiden muuttuvan roolin haltuunottoa osoittaa uusi verkko-museo, jossa koottuna esineitä mm. tutkimusmatkailija Kai Donnerilta. Alla kuvakaappaus museon sivuilta Donnerin oppaista:

KUMU parka donner 0105-edit-2

Parka eli hupullinen umpiturkki. Kuvalähde: Kulttuurien museon Kaukaa haettua-verkkomuseo

Ks. Kulttuurien museon Kaukaa haettua-verkkomuseo.
Verkkomuseo on tulevaisuutta, joka elävöittää kokoelmia lisäten siihen laajempia kontekstitietoja ja tarinoita. Samalla kuva ”umpiturkki”-sanatunnisteella linkittyy verkon kaikkiin vastaaviin kuviin muiden museoiden sivuilla, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa, jolloin tieto kuvan sisällöstä monipuolistuu ja elävöityy. Kuvan käyttö verkkotunnisteena luo aivan uudet tiedon ja tarinoiden keruumahdollisuudet museoille ja kaikille ihmisille tutkijoista harrastajiin. Museon kävijöistä voi tulla museoille aktiivisia sisällöntuottajia. Internetissä vapaan datan linkitysmahdollisuudet haastavat museot uudelle vuosituhannelle, jossa kulttuurin tallennus ja säilytys ei ole enää auktorisoitujen osaajien käsissä, vaan tallentamiseen voivat osallistua kaikki.

ARKTINEN SISAR-MUSEO

Parkoja katsellessani muistikuvat veivät hetkeksi ajatukseni tundralle ja Narjan-Mariin. Vierailin vuonna 2004 Narjan-Marin Nenetsien Kansallismuseossa, josta katto oli romahtanut sisään ja esineet (muistan parkat ja värikkäät nenetsien verkatakit) huolimattomasti peitelty valkeilla lakanoilla. Kaikkialla Petšora-joen suistoon, aivan Jäämeren tuntumaan, asettuneessa kylässä oli meneillään massiivinen rakentaminen: taivaita kurotti ainakin kymmenen nostokurkea, keskustan aukio oli vasta katepillarilla puutaloista raivattu. Ulkoisesti vaatimattomasta, ”Makasiin”-kyltillä varustetusta, neuvostoaikaisesta kerrostalosta löytyi kaikki mitä ikinä tundralla voi tarvita: ranskalaista viiniä, etelän hedelmiä, Fazerin suklaata, keraamisia tasohelloja, hopeisia ruokailuvälineitä kristallilaseineen. Erillisestä rakennuksesta löytyi kunnioitettava valikoima valkoisia morsiuspukuja pitsiunelmineen ja muine rekvisiittoineen. Keskustan rakennusmaisemaa hallitsi suuri Lukoil-palatsi, korkealla piikkikärkisillä rauta-aidalla saarrettuna. Olin häkeltynyt näkemästäni. Nyt Petšoranmeri on ollut otsikoissa Greenpeacen öljynporauksen vastaisen mielenosoituksen tiimoilta.

Tätä kirjoittaessani löysin linkin uuteen Narjan-Marin Kulttuuri- ja luonnonhistorialliseen museoon, jossa myös nenetsien alkuperäiskulttuuria esittelevä osasto www.naomuseum.ru . En tiedä, säästyivätkö vanhan museon käsityöaarteet sinne asti. Toivottavasti.

RITUAALIMUSEO NYT

Akvaario on purettu ja kuljetettu Rikalanmäelle varastoon. Rituaalimuseolla on uusia suunnitelmia, sillä suunnitelmapakkaa on hämmentänyt tieto, että kotipaikaksi havittelemamme Rikalanmäen myyntipäätös on kumottu. Myyntiä puidaan Salon kunnanhallituksessa vielä uudelleen.

vitriini

Akvaario-vitriini, jonka Rituaalimuseo peri Kulttuurienmuseolta.

tuula nikulainen