Kerää / Tutkii

Maija Butters: Twiitaten Tuonelaan – suomalaisen kuolemankulttuurin murroksia

Kulttuuriantropologi Maija Butters´in luento ja keskustelutilaisuus Salossa

Torstaina 28.11.2013 klo 17.30-19.00

paikka: Salon kaupunginkirjaston Laurin Sali

Maijan luento

TWIITATEN TUONELAAN – SUOMALAISEN KUOLEMANKULTTUURIN MURROKSIA

Suomalaisella kuolemankulttuurilla on juurensa kaukana esikristillisissä uskomuksissa. Muinainen kuolema hahmottui arkaaisen arktisen maailmankuvan kautta. Kuolemalla oli omat paikkansa; oli Tuonela jonne matkattiin Tuonen virtaa pitkin, ja toisaalta vainajat asuttivat kalmistoa, joka sijaitsi kylien läheisyydessä, aivan elävien pitojen vieressä.

Vuosisatojen ajan kuoleman läheisyyttä ennustettiin erilaisista merkeistä, joita kalmanväki jätti elävien tulkittavaksi. Kuolema kuului ihmisten arkiseen kokemukseen elämästä ja kuolleet muodostivat osansa ihmisten yhteisöstä. Suomalainen kuolemankulttuuri on ollut vahvaa: monet supisuomalaiset ilmaukset, kuten löyly, liittyvät alun perin elämän ja kuoleman rajapintoihin.

Minkälaiseksi suomalainen kuolema muuttui sen jälkeen kun se siirtyi kylistä ja kodeista sairaaloiden steriileihin valkoisiin huoneisiin? Entä minkälaiseksi kuolemankulttuuri on muotoutumassa nyt, kun moderni saattohoitoideologia mahdollistaa moniarvoisen ja yksilöllisen tavan lähteä? Ja miten sosiaalinen media vaikuttaa nykyiseen – ja tulevaan – kuolemankulttuuriin? Maija Buttersin luennolla käydään läpi suomalaisen kuolemankulttuurin murroksia vuosisatojen läpi aina tähän päivään asti.

Suomalaisen Kuolemantutkimuksen seura (SKTS) on järjestänyt tänä syksynä kuolemantutkimukseen liittyviä luentoja ympäri Suomen. Nyt vuorossa on Salo. Helsingin yliopistossa saattohoidosta väitöskirjaa tekevä kulttuuriantropologi, uskontotieteilijä Maija Butters luennoi aiheesta 28.11.2013 Salon kaupunginkirjaston Laurin salissa. Karttalinkki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s