Kerää / SOLMU

Heli Aaltonen: Vastakulttuuria

Ensimmäinen VIERASSOLMU

FT Heli Aaltonen aloittaa Rituaalimuseon SOLMUn kirjoituksellaan Vastakulttuuria. Rituaalimuseo on kulttuurintutkimuksen laituri johon kaikki asiasta kiinnostuneet, tieteilijät, taiteilijat, kokijat, voivat solmia oman köytensä. SOLMU-tekstit koostuvat näiden kanssasolmijoiden artikkeleista, ideoista, löydöistä ja keskusteluista.

 Vastakulttuuria – Myrsky

Myrsky nimeltä Hilde raivosi Norjan länsirannikolla 16.-17. marraskuuta 2013. Hildeäkin rajumpi oli hurrikaani Ivar , joka iski Trondheimiin 12. joulukuuta 2013. Myrskyjen välillä ei ollut kuukauttakaan. Näin ei ole ollut ennen, sanovat paikalliset. Ei ole mikään ihme, että myrskyille annetaan nimet. Ne ovat rajuja toimijoita ja niiden toiminta on helppo nähdä. Myrskyt vaikuttavat ihmisten, eläinten ja kasvien elämään.

Olin koko syksyn miettinyt, kuinka tärkeätä on saada linnunpöntöt takaisin läheiseen metsään, jotta talvilinnuilla on suojapaikka myrskyjen varalta. Olen nyt lisännyt pönttöjen kattoihin ja takaseiniin sadetiiviitä suojia, sillä Norjan länsirannikolla sataa paljon ja usein. Vein pöntöt tänään takaisin metsään, jotta linnuillakin olisi suojapaikka joulumyrskyjen aikaan. Minulla on ollut metsässä kaksi pönttöä, joissa kummassakin oli kesällä asukkaita.

Linnunpönttö-samassa-puussa-1024x820

Olin niin keskittynyt ensimmäisen pöntön kiinnitykseen, etten ollenkaan huomannut Ivarin harvennushommia. Ivar oli kaatanut puolet lepikön puista. Harvennettujen puiden joukossa oli sekin puu, johon olin ripustanut toisen pöntöistäni edellisenä keväänä.

Hävitystä-linnunpönttöalueella-1024x768

Ripustin pöntön uudelleen toiseen puuhun.

Jane Bennett kirjoittaa kirjassaan ”Vibrant Matter: A political ecology of things” (2010) kuinka perustavanlaatuisesti ihmisen toiminta muuttuisi, mikäli jokainen luonnonilmiö, esine tai elävä olento saisi subjektin, toimijan aseman. Animistisen maailmankuvan maailmassa ei tunneta passiivisen materian käsitettä, vaan kaikki maailmassa oleva materia on täynnä aktiivista, luovaa elämää ja energiaa. Sellaisenaan maailmankuva vastaa ekologista maailmankuvaa. Me olemme osa muiden aktiivisten elävien olentojen verkostoa. Jokaisen olennon toiminta tässä verkostossa vaikuttaa muihin. Jokaisen tavaran tuottaminen ja sen poisheittäminen on toimintaa, joka vähentää mahdollisuuden elävään elämään. Luonnon kierto on suljettua.  Metsälinnusta tulee lopulta metsän kasvuston ravinnetta. Ihmisten orgaaniset jätteet tulisi ideaalimaailmassa saada suljettuun kiertoon, mutta asia on toisin. Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöjärjestön UNEP:n mukaan 1/3 ihmisen tuottamasta ruuasta heitetään pois. Tämä on erittäin tärkeä osatekijä lisääntyviin hiilidioksidipäästöihin ja ilmaston muutokseen. Ilmaston muutoksen aiheuttamat myrskyt ja lajien moninaisuuden häviäminen ovat kaikki yhteydessä ihmisen toimintaan.

Miten voin linnunpönttöjen lisäksi auttaa omalta osaltani muita lajeja selviytymään myrskyjen keskellä? Miten saada ihmisten tuottamaa ylijäämäruokaa luonnon kiertoon?

Lintujen ruokinta on minulle tärkeää. En tee eroa pikkulintujen ja varislintujen välille. Minusta kaikki talvilinnut ovat sankareita. Koen suurta iloa, kun voin helpottaa lintujen miltei mahdotonta ruuan hankintaa. Ruuanjätteet sullotaan kaupungeissa terveysviranomaisten vaatimusten mukaisesti muovipusseihin ja sieltä polttolaitokselle. Linnuille jää vähän ravintoa jäljelle ja tavalliset varpusetkin ovat rankasti vähentyneet. Asun kerrostalossa, jossa linnunruokintaan suhtaudutaan vihamielisesti. En aavistanut, että näin voisi olla näillä leveysasteilla, jossa lumi peittää suurimman osan vuodesta maan.

Asun Trondheimin lähiössä, Jakobslissa, joka on ollut varislintukannan perusteella vielä muutama kymmenen vuotta sitten maaseutua. Pihallani tepastelee pirteitä harakoita ja variksia varpusten ja tinttien lisäksi. Iloitsin viime talvena harakkasisarusparven vierailuista parvekkeellani. Niiden ruokinta oli kuitenkin lopetettava. Harakkaystäväni olivat niin meluisaa väkeä, että naapurini hermostuivat. Alakerran  rouva tuli kertomaan, että voisin siirtää lintujen ruokinnan kesämökilleni. Kerroin, ettei minulla ole kesämökkiä, ja että toki talvilinnut kaupunkialueellakin tarvitsevat ruokaa. ”Lintujen ruokinta on lopetettava, sillä lintujen ruokinta houkuttelee paikalle rottia”, sanoi rouva. Laadin taloyhtiölle dokumentin talvilintujen hädänalaisesta asemasta ja varpusten huolestuttavasta häviämisestä. Olin yhtedessä isännöitsijään ja sain kuulla häneltä: ”Ei toki, ei taloyhtiössä lintujen ruokinta ole täysin kiellettyä. Se ei vain ole suotavaa.” Se oli minulle hyvä uutinen. Jos linnun ruokinta ei ole kiellettyä, niin minä luonnollisesti jatkan talvilintujen ruokintaa kuten ennenkin.

Tänä talvena yläkerran vanha herra tuli valittamaan lintujen äänekkyydestä. Taloyhtiössä, jossa asun, on neljä kerrostaloa, joissa asuu yhteensä 144 perhettä. Kaikki muut, 143 perhettä, noudattavat taloyhtiön suositusta olla ruokkimatta lintuja. Muiden kerrostalojen pihoilla on hiljaista ja elotonta: ei linnun lintua sirkuttamassa, raakkumassa, vaakkumassa tai piipittämässä. Sielä on aivan äänetöntä. Linnunruokintapaikkani ansiosta omalla pihallani on elämää. Tänä aamuna pähkinöitä tuli hakemaan käpytikka.

Käpytikka-15.12-1024x815

Kerrostalon pihalle ei voi jättää ihmisten ruuantähteitä, mutta olen ympäristöni linnunruokintavastuksen vuoksi muuttunut intohimoiseksi, ellei jopa fanaattiseksi linnunruokkijaksi. Jokaisessa paikallisessa kaupassa on leivänleikkuukone, joka jättää jälkeensä kiloittain leivänkannikoita. Olen kantanut viimeisen viikon aikana vain yhdestä kaupasta kasseittain leipää.

Harakka-puussa-1024x758 DSC_0059-001Heli Aaltonen on teatterintutkija, esiintyvä tarinankertoja ja draamapedagogi. Hän on erikoistunut soveltavaan teatteritaiteeseen sekä ekologian ja esittävän taiteen yhdistämiseen työnsä sisältönä. Tutkijana Heli Aaltonen hyödyntää taidelähtöisiä, visuaalisia ja osallistujakeskeisiä metodeja. Heli Aaltonen työskentelee draaman ja teatterin apulaisprofessorina Trondheimissa (Norwegian University of Science and Technology, NTNU)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s