Kerää / Tutkii

Otso Kautto: Rituaalinen matka rituaaliin, osa 4/4

Otso Kauton Meksikon matkakertomus päättyy tältä osin tähän, tarina jatkuu…

10. päivä: Guadalupen neitsyt

Nunezin jengi tanssii aamunsarastuksessa Guadalupen katedraalilla.

Vasta kun saavun paikalle tajuan että kyse on isommista bileistä. Paikalla on kuulemma 5 miljoonaa ihmistä muutaman juhlapäivän aikana.

Suurin osa on tullut muualta, osa kävellen neitsyt-tauluja selässään kantaen, jotkut kontaten, jotkut pick-upeilla joiden lava on kuin pieni kappeli. Joka puolella köyhyyttä ja kirkkaita värejä. Kokonaisia perheitä nukkuu kadulla. Katedraalin edessä oleva aukio on täynnä telttoja. Yleisin leiriytymisvaruste on viltti ja pahvi.

Harhailen tungoksessa ja etsin tuttujani. Katuja pitkin vaeltaa paraateja, sulassa sovussa vanhoja intiaaniperinteitä esittäviä tanssiryhmiä, itämaan tietäjiä (joilla viininpunaiset viitat, paperitöttöröhatut ja kaikilla mustat aurinkolasit) sekä yksityisiä hartaudenharjoittajia.

Katedraali on rakennettu vanhastaan pyhälle paikalle jossa palvottiin Tenozinia, äiti maata. Guadalupen neitsyessä yhdistyy paikallinen vanha usko uuteen uskoon saumattomasti. Tämä kirkko on kuulemma katolisen maailman toiseksi vaurain (Vatikaanin jälkeen).

Löydän laumani juuri kun tanssi alkaa. Citlalmina ei ole varsinaisesti kristillistä perinnettä mutta Meksiko on magian sulatusuuni. Alkaa tuntua siltä että pyhä ja maallinen ovat täällä keskenään umpisolmussa. Kenties kummankaan termin käytössä ei ole edes järkeä.

Tanssin jälkeen syömme tukevan aamiaisen. Otan pannukakkuja ja saan ruokamyrkytyksen. Makaan vuorokauden kuumeessa. Siinä ei ole mitään rituaalista.

12. päivä: Vapaapainia

Pahat ja raa’at ovat yllättäen saaneet hyvät pahaan puristukseen. Yleisö buuaa, pahat rikkovat sääntöjä ja tuomari on helisemässä. Yleisön viha muuttuu villiksi kun paha yrittää repiä hyvältä naamaria pois, sitten hyvät saavat jostain uutta voimaa ja yhtenä humauksena ilma on täynnä kehäköysien avulla liitäviä naamioituja hyviä joiden akrobaattisten temppujen ansiosta pahat sinkoavat ensin lattialle, sitten kehän ulkopuolelle, ja hyvät liitävät köysien läpi suoraan pahojen päälle ja pistävät niin pataan, niin pataan.

Tuo oli vielä viime viikolla paha, mutta nyt se on muuttunut hyväksi.

Kyllähän ihmisten pitää tajuta että nää on harjoiteltuja ja sovittuja?

Kai ne sen tietää…

Toisaalta… ei se muakaan haittaa…

Pahat ovat todella pahoja, niillä on harvemmin maskit, hyvillä melkein aina. Maskin takana voi olla mitä vain, ja mitä parempi hyvä sitä varmemmin maski on valkoinen, kuin teatterin neutraalinaamio. Samaistuminen naamioon. Naamion rituaali.

Valkoisen kauluspaidan rituaali.

Revittyjen farkkujen rituaali.

Rituaalista puhumisen rituaali.

Merkitysten metsästämisen rituaali.

Alussa oli sana ja sana oli rituaali.

LOPUKSI

Tolteekkien mukaan elämä tulee valmiiksi 52 -vuotiaana, ja siitä alkaa toinen kierros, jossain mielessä kokonaan uusi elämä. Toisella kierroksella on tarkoitus keskittyä henkisiin asioihin. Tuo maaginen luku tulee minulla täyteen ensi keväänä. Syntymäpäivä ritualisoituu, väistämättömästä tulee tavoiteltavaa: on selvä että tässä iässä kaikenlainen toimiminen tapahtuu eri tavalla kuin ennen. Keho on monesta kohtaa risa ja mielikin välillä harhailee. Välillä ei viitsisi viitsiä. Kun tämä väistämättömyys muotoillaan, rajataan, annetaan sille samalla uusi merkitys: kyse ei olekaan rapistumisesta vaan siirtymisestä uuteen elämänvaiheeseen jossa olen lähempänä henkiä. Se helpottaa vanhenemista.

Olen huomenna lähdössä Wirikutaan. Alue on pyhää. Osallistun siellä seremoniaan jonka sisällöstä en tiedä juuri mitään. Itselleni tämä visiitti on valmistautumista toisen kierroksen aloittamiseen.

Wirikutan jälkeen palaan Suomeen. Kaikki jäi sopivasti kesken.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s