Kerää / Tutkii

Maija Butters: Elämän ja kuoleman rituaalit

Rituaalimuseon tutkija antropologi Maija Butters kerää aihepiiriin liittyviä kokemuksia (yhteistiedot alla):

Rituaalit ovat aina kuuluneet olennaisesti elämän alkuun ja loppuun. Vielä jokin aika sitten Suomessakin siirtyminen elävien kirjoista manalan majoille oli huolellisten rituaalien saattelema matka.

Mutta miten nykyihminen kokee lähestyvän kuoleman? Miten aika, elämä ja oma identiteetti jäsentyvät tilanteessa, jossa oma kuolevaisuus hyökyy vastaan parantumattoman sairauden myötä? Minkälaisia rituaaleja nykyihminen käyttää käsitellessään häviävän ajan kysymyksiä; ovatko rituaalit luonteeltaan sakraaleja vai sekulaareja – tai onko niitä lainkaan?

Uskontotieteen oppiaineeseen kuuluvassa väitöstutkimuksessani ”Toiveet, tarpeet ja rituaalisuus palliatiivisessa hoidossa” pohdin juuri näitä kysymyksiä.  Uskontoantropologinen väitös kuuluu sekä kuolemantutkimuksen että rituaalitutkimuksen kenttään. Tavoitteena on selvittää saatto- ja sairaalahoidossa olevien suomalaisten kokemuksia ja tarpeita tarkastelemalla potilaiden kuolemaan valmistavia – tai kuolemaa välttäviä – rituaaleja. Rituaalit voivat tässä yhteydessä olla joko suunniteltuja ja muodollisia symbolisia tapahtumia (kuten viimeinen ehtoollinen) tai pienimuotoisia, rituaaleiksi ehkä kehittymässä olevia eleitä ja toimintoja, jotka helpottavat lähestyvän kuoleman käsittelyä.

Teoreettisen ja käsitteellisen viitekehyksen tarjoavat, paitsi kuolemantutkimuksen alalla tehdyt aiemmat tutkimukset, myös rituaalitutkimus ja rituaalisoinnin tematiikka. Tutkimusaineisto kerätään etnografisella kenttätyöllä, jota tehdään Terhokodissa ja tutkimukseen soveltuvalla HYKS:n sairaalaosastolla. Etnografiseen työhön kuuluu osallistuvaa havainnointia, reflektiivisiä haastatteluja sekä vapaamuotoista keskustelua potilaiden sekä mahdollisesti omaisten ja hoitohenkilökunnan kanssa.

Tutkimuksessa kehitetään saattohoitotyön työkaluksi tarkoitettua käytännön sovellusta. Yhteistyössä hoitohenkilökunnan ja potilaiden kanssa voidaan tutkimuksen aikana kehittää ja testata toimintamuotoja, rituaaleja, joiden avulla kuoleva ja hänen omaisensa kykenevät käsittelemään tulevaa.

Onko Sinulla aihepiiriin liittyviä kokemuksia, joita haluaisit jakaa tutkijan kanssa? Ota yhteyttä:

maija.butters@rituaalimuseo.fi . Kaikki yhteydenotot käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti

maija

Antropologi Maija Butters