Kerää / Tutkii / Yhdistää

Otso Kauton esitelmä rituaalisesta uskottavuudesta Riitti soikoon -keväässä

Otso Kauton taiteellinen tutkielma Salon taidemuseossa oli kokeileva draamallinen luento, joka yhdisti perinteiseen luentoon rockn rollia ja teatteriesitystä.

riitti soikoon

Väitöskirjaansa valmisteleva teatteriohjaaja ja kirjailija Otso Kautto aloitti esityksellisen luentonsa rituaalisesta uskottavuudesta pukeutumalla ”maailman pieninpään naamioon”. Naamiot liitetään usein rituaaleihin, silti naamio ei tee rituaalia. Otso muotoili: ”pahasti valehtelematta voisi sanoa naamion käyttöön liittyvän rituaalisia ulottuvuuksia – käytöstä riippuen.”

Rituaalimuseo päätti järjestää rituaali-käsitettä avaavan luentosarjan, sillä olemme huomanneet, että pelkkä rituaali-sana saa ihmisissä usein vatsanväänteitä aiheuttavat mielikuvat liikkeelle…Rituaali on ikäänkuin jotain outoa, pelottavaa, jotain mistä ollaan päästy eroon, tai toisessa ääripäässä romanttista kaipuuta johonkin aitoon ja alkuperäiseen.

Otso valotti rituaali-sanaan kytkeytyviä kolonialismin aikakauden rasitteita. Sanaa “rituaali” ei edes tunneta monissa niissä kulttuureissa joiden tutkimuksesta käsite on lähtenyt liikkeelle: siirtomaavaltiaiden mukana kaukomaille matkanneiden antropologien kuvauksista ”oudoista elämänmuodoista” ja  ”villi-ihmisten uskonnonkaltaisista menoista naamioineen”. Otson esitelmä kahlasi mielenkiintoisesti läpi myös rituaalin määrityksiä Malinowskista  Lorenziin ja vastikään menehtyneeseen Belliin.

Rituaali, suomennettuna riitti, on vaikeasti määriteltävä. Siihen usein liitetyt määreet esim yhteisöllisyydestä ja toistuvuudesta eivät ole välttämättömiä ehtoja rituaalille. Monet rituaaliteoriat tuntuvat kertovan enemmän niistä laajemmista teorioista, joista ne ovat kummunneet (esimerkiksi psykoanalyyttinen teoria rituaalista tuntuu kertovan enemmän psykoanalyysistä kuin rituaalista). Otson omassa ajattelussa rituaali on merkityksiin liittyvää aktiivista toimintaa, jonka tavoitteena on jonkinlainen muutos: vääjämättömästä tulee haluttu, tai rituaali siirtää statuksesta, tunteesta, ajasta toiseen tai jonkin rajan yli. Keskeistä on Otso Kauton mukaan muutos. Otso kuvasi rituaaleja “lihan runoudeksi”, joilla luodaan merkityksiä. Uskottavasti.

Aktiivinen yleisö nosti esiin selviytymis-näkökulman: ihminen on rituaalinen eläin ja juuri rituaalisuutensa takia menestynyt laji. On myös muita rituaalisia eläimiä, jotka tällä yhteisöllisellä työkalulla ovat saaneet ekosysteemissä etua muihin lajeihin nähden. Otso Kautto kutsuukin itseään rituaaliapinaksi.

riitti soikoon3

Esityksellinen luento jatkui mielenkiintoisesti yhteistyössä teatteri Quo Vadiksen kanssa: arkiset rituaalit elivät edessämme tuttuakin tunnistettavimpina ja koskettavina.  Rakkauden ritualistiset piirteet hyväili yleisöä Maija Rissasen ja Petri Salosen fantastisissa tulkinnoissa. Timo Noroilan ja Maija Rissasen esittämien kuolleen isän ja tyttären välinen keskustelu kirvoitti kyyneleet silmiin. Kohtaus, jossa Maija luki runoa itseään viiltelevästä tytöstä, nuoresta joka viiltelemällä halusi päästää pahan itsetsäänpois, vei yleisön parantavien ja voimauttavien rituaalien äärelle. Esityksen musiikillisista tulkinnoista huolehti teatteri Quo Vadiksen Poetry bandin Erkki Lampén, Timo Pajuinen-Noroila ja Petri Salonen.

Otso Kautto nosti esiin myös mielenkiintoisen kysymyksen: mitä tapahtuu ns plasebo-vaikutuksessa? Aiheuttaako plasebon jokin, joka on sukua parantavalle rituaalille? Lopuksi syntyi vilkas keskustelu tieteestä ja uskosta – ja olemme kaikki vakuuttuneita siitä, että tiede ei nyt, eikä koskaan, vois selittää kaikkea. Tiede on jatkuvasti itseään korjaava prosessi. Tutkimista riittää. Rituaaleissa olemme todella mielenkiintoisen ja perimmäisen selviytymisen äärellä.

riitti soikoon 5

riitti soikoon 2