Kerää / Yhdistää

Outi Pohjanheimo: Rituaalin syntylähteillä

Rituaalimuseon kevään 2014 luentosarjassa Uskontotieteilijä Outi Pohjanheimo johdatteli kuulijat rituaalin ”syntylähteille” maagis-uskonnollisen ajattelun kautta:

Maagis-uskonnollisesta ajattelusta

Pohdinnan aiheena oli se, miksi ja miten rituaalit ovat syntyneet. Tarkastellessamme jotain rituaalia, kuten vaikka kaikille tuttua kastetoimitusta, olemme usein tietämättömiä siitä miksi juuri tässä rituaalissa käytetään juuri tällaisia esineitä, vaatteita, merkkejä, eleitä yms. ja mihin ne perustuvat. Kuitenkin, jos kristillisessä kasterituaalissa vauvalla olisi vihreä kukkamekko, rituaaliin osallistujat kokisivat rituaalin kaavan rikotuksi. Usein tiettyjen merkkien tai sääntöjen unohtuminen rituaalissa tulkitaan epäonnea tuottavaksi.

Outi lähestyi rituaalin taustoja intuitiivisen ja maagisen ajattelun näkökulmasta. Mistä tietyn rituaalin tunnusmerkit ovat saaneet alkunsa, ja mihin ne mahdollisesti perustuvat? Rituaaliin osallistujat tunnistavat merkit ja symbolit, vaikka he eivät välttämättä tunne niiden merkityksiä, kuten esimerkkinä käytetystä kaste-rituaalista huomasimme. Saimme kuulla Outilta intuitiivisesta ajattelusta, joka historiassa usein liitettiin tunteeseen ja ristiriitaan järjen tuottaman tiedon kanssa, ja jota Blaise Pascalin (1612-1694) esittämä aforismi hyvin ilmentää: ”Sydämellä on syynsä, joita järki ei tunne.”

Outi kävi läpi nykytutkimuksen näkökulmia intuitiivisesta ajattelusta. Yksi keskeinen on kaksoisprosessointiteoria, joka jakaa tiedon muodostuksen kahteen erilaiseen prosessiin: intuitiiviseen ja reflektiiviseen. Intutio on suoraa ja välitöntä tietämistä, jota ei edellä tietoinen reflektointi, kun taas reflektointi on pohdintaa suhteessa rationaaliseen järkeen. Intuitiivinen ajattelu on myös yhteistä ihmisille ja muille eläimille. Reflektiivinen ajattelu on kehittynyt evoluution myöhemmässä vaiheessa ja ei ole niinkään Outin mukaan riippuvaista ympäristöstä ja sen tunnelmasta, kuten intuitiivinen ajattelu.

Pohdimme myös yhdessä bias –termille parasta mahdollista suomennosta. Sanakirjan mukaan se tarkoittaa ennakkoluuloa, ennakkoasennetta, puolueellisuutta yms. Tilastotieteessä termi on suomennettu vinoumaksi. Ovatko kaikki intuitiiviset oletukset vinoumia vai voivatko ne olla myös ”oikeita”?!

Outi Pohjanheimo

Outi Pohjanheimo

Keskustelu aiheesta jatkui vilkkaana, ja aika loppui taas kerran  kesken.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s