Kerää / Yhdistää

Stephanie Bunn Skotlannista: Ajatella kuin peura tai lammas – Ihmisten ja eläinten suhteista Kirgisiassa

Mitä voimme oppia  Keski-Aasian ihmisten ja eläinten välisistä suhteista johon sisältyy sekä ihmisten ja eläinten työkumppanuus, että ihmisten ymmärrys siitä, mitä on olla eläin (eläytyminen eläimen asemaan)?

Keski-Aasiassa, mm Kirgisiassa ja Mongoliassa paimennetaan ja metsästetään eläimiä. Työsuhteessa eläimen kanssa ihmisen tulee sekä huolehtia eläimistä että kyetä kommunikoimaan niiden kanssa. Vuoristojen ja arojen metsästäjillä ja paimenilla on selkeä käsitys siitä, miten eläimet ”ajattelevat”, ja miten ne suhtautuvat ihmiseen. Eläin ei ole vain potentiaalinen saalis tai aputyövoimaa, vaan tasavertainen ja merkittävä asukas heidän yhteisessä ympäristössään ja maailmassaan. Se, miten ihminen kohtelee eläimiä, vaikuttaa myös hänen kohtaloonsa. Tämä usko kohtalonyhteyteen vaikuttaa voimakkaasti ihmisten käyttäytymiseen sekä kulttuurisiin käytäntöihin ulottuen aina runouteen ja kuvataiteisiin saakka.

Stephanie käy esitelmässään läpi erilaisia näkökohtia Keski-Aasian ihminen-eläin suhteista, aina yksinkertaisista tavoista kommunikoida laumaeläinten kanssa siihen, miten nämä eläimet on sisällytetty käsityksiin suvuista ja siihen, miten eläimet esiintyvät taiteessa ja millaiset ovat eläinten roolit kosmologiassa.

Stephanie Bunn, Elokuu 2014

stephanie-kirja

Biografiaa: FT Stephanie Bunn on Euraasian sosiaalisen antropologian ja materiaalisen kulttuurin lehtori St Andrewsin yliopistossa Skotlannissa. Hän on myös yliopiston kansatieteellisten kokoelmien kuraattori. Stephanien tausta on taiteessa: hän työskenteli kuvanveistäjänä ennen antropologiksi ryhtymistään. Hän on julkaissut tutkimuksia keski-aasialaisten kansojen eläinsuhteista ja paimentolaisten huopa-tekstiileistä vuodesta 1989 asti. Stephanien tutkimuksellinen mielenkiinto kohdistuu  oppimiseen ja taitoihin, tilaan ja sen käsityksiin. Hän on tehnyt useita kenttätutkimusmatkoja Kirgisian vuori-paimentolaisten pariin.

Stephanie on koonnut ja kuratoinut paimentolais-aiheisia näyttelyitä eri museoille. Stephanien tuorein teos, Nomadic Felt, on laaja kuvaus paimentolaisten huovutus-kulttuurista joka ulottuu aina Itä-Euroopasta Keski-Aasian kautta itäiseen Japaniin saakka. Parhaillaan Stephaniella on työn alla  artikkeleita kirgisialaisista huopatekstiileistä ja ihmisten ympäristösuhteista sekä uusi tutkimus Skotlannnin kansanomaisesta korinpudonnasta.

sjb20

 

Lue lisää Stephaniesta tästä.

Stephanie Bunn kirgiisien
Manas-eepoksesta esitelmä englanniksi

 

Julkaistu 24.8.2014 kategoriassa Riitti soikoon! 2014Riitti soikoon! 2014Yleinen avainsanoilla , kirjoittanut .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s