Kerää / Yhdistää

Ritva Kovalainen: Myyttejä metsästä 

Ennen kristinuskoa vallinut luonnonuskonto hahmotti ja jäsensi maailmaa myyteiksi kutsumiemme

tarinoiden kautta. Myytit hahmottavat ihmisen suhdetta muuhun maailmaan, ei suhdetta toisiin ihmisiin. Tämä sama piirre jatkuu luonnonuskonnoissa ja erottaa ne muista valtauskonnoista. Luonto ja eläimet olivat ihmiselle jotain kaltaistaan, mutta myös mysteeri.

Nykyisessä metsäsuhtessamme ei ole oikeastaan mitään jäljellä siitä pyhyyden asenteesta, joka joskus määritti toimintamme rajat. Mihin se katosi? Johtiko luonnonuskonnon tabujen ja pyhien asioiden alasajo rajojen kunnioittamisen hämärtymiseen ja sen myötä kohtuullisuuden vaatimuksen hylkäämiseen? Oliko se portti uudenlaisen luontoa riistävän ajatusmallin syntymiselle, joka suomessa 1950 luvulta alkaen kiteytyi suhteessa suurimpaan luonnonvaraamme, metsään, ja  jonka seurauksena syntyi käsitys oikeudesta metsän rajattomaan hyödyntämiseen. Ja voisiko myytteihin sisältyvä tiedon arvoituksellisuus, avoimuus ja monitulkinnallisuus olla palautettavissa olemassaoloamme ohjaavaksi viisaudeksi? Vai mikä voisi suojella meitä yltiöpäisyydeltä ja ohjata meitä kohtuuteen?

Ritva_Kovalainen_ja_sanni_seppo_sarjasta_Metsanhoidollisia_toimenpiteita_Ilomantsi_2010
kuv_ritva_kovalainen_635_8x8n

kuvat: Ritva Kovalainen

Ritva Kovalainen on paitsi valokuvataiteilija ja kirjailija, niin myös metsäaktivisti, joka on toiminut jo vuosikymmeniä metsäluonnon  ymmärtämisen ja sen kautta metsien suojelun hyväksi. Ritva asuu Kemiönsaarella ja on kemiöläisen Norpas- festivaalin yksi perustajista ja järjestäjistä. Ritvan kirjatuotantoon voi tutustua tästä linkistä.

Ritva Kovalainen: Myyttejä metsästä. Riitti soikoon! 28.9 Ohjelmassa Myyttinen mieli ja inhimillinen luonto:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Videotallenne esitelmästä löytyy sivujen kategoriasta TALLENTAA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s