Kerää / Yhdistää

Susanne Ådahl: Maaginen tietoisuus – rajojen rikkoutuminen mielen, kehon ja luonnon välillä

Susanne käyttää esitelmässään käsitettä ”maaginen tietoisuus” kuvatessaan nykyaikaista, länsimaisen modernin yhteiskunnan tiettyjen piirien, tapaa etsiä pääsyä luontoyhteyteen. Susannen avaa meille mm. sitä, mitä tämä yhteys kertoo ihmismielen voimavaroista.

Susanne Ådahl susanne(VTT) on lääketieteen antropologi, joka Mieli ja toinen -projektissa tutkii äänien kuulemisen elettyä kokemusta. Miten ääniä kuulevat selittävät kokemustaan, ja millaisia merkityksiä he kokemukselle antavat? Mitä maallikkoteoriat äänien kuulemisesta kertovat suomalaiseen mieleen liittyvistä kulttuurisista arvoista? Ådahl tarkastelee nykysuomalaisten käsityksiä ilmiöstä havainnoimalla potilasjärjestö Moniääniset ry:n toimintaa ja haastattelemalla järjestön jäseniä. Maailmanlaajuisesti noin 2–4 % väestöstä kuulee ääniä, joita muut eivät kuule.  Monessa eri kulttuurissa äänien kuuleminen liitetään uskonnollisiin kokemuksiin ja katsotaan että kuulijat omaavat yhteisölle arvokkaita erikoistaitoja. Tiedämme suhteellisen vähän ääniä kuulevienkokemuksista – sosiaalitieteilijänä Ådahl haluaa tuoda ilmi tämän kokemuksen moninaisia puolia.

Mieli ja toinen on monitieteisen tutkimushanke jonka tarkoituksena on tutkia ihmismielen vuorovaikutusta tuonpuoleiseksi tulkittujen toimijoiden kanssa. Kulttuuriset teoriat mielestä sisältävät laajan variaation, jossa rajat mielen ja ruumiin, itsen ja toisen samoin kuin elämän ja kuoleman välillä muuntelevat. Nämä tulokset jäävät niukalle huomiolle ihmismielestä käydyssä tieteellisessä nykykeskustelussa. Samoin ihmiset, joilla on yliluonnolliseksi tulkittuja taipumuksia, tulkitaan helposti mieleltään sairaiksi  ja heidät stigmatisoidaan.

Hankkeen aineistoina ovat kulttuuriset käsitykset sekä rituaaliset tai arkipäivän kokemukset ja käsitykset tuonpuoleisista toimijoista sekä vuorovaikutuksesta heidän kanssaan niin symbolisiksi tulkittuina kuin tosiksi koettuina. Monitieteinen hankkeemme perustuu historiantutkimuksen, folkloristiikan, antropologian, psykologian sekä psykiatrian yhteistyöhön. Lue lisää Mieli ja toinen -hankkeesta

Susanne Ådahlin esitelmä ”Maaginen tietoisuus – mielen rikkoulutuminen mielen, kehon ja luonnon välillä” Riitti soikoon! ohjelmakokonaisuudessa 27.9.2014  ”Luonnollinen, eläimellinen ja maaginen tietoisuus”:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Esitelmän videotallenne löytyy kategoriasta TALLENTAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s