Kerää / Yhdistää

Jaana Kouri: Akanvirtaa ajan vierestä

Uskontotieteilijä Jaana Kouri:  Mitä suomalaiset syntymyytit ja tarinat kertovat suhteestamme veteen? Miten veden merkitys on muuttunut ja miksi? Esitelmässäni yhdistän muinaisia kertomuksia ja nykyisiä näkemyksiä vedestä. Pohdin ajan, paikan ja muistin yhteyksiä vesiympäristöön. Otan esimerkkejä Kerrottu ympäristö -väitöskirjatutkimuksestani kesäkotini alueen, Lypyrtin vanhan luotsikylän suullisen historian tallentamisesta. Kylässä huoli kirkkaiden vesien katoamisesta tuli yhtaikaisesti pelon kanssa siitä, että kylän menneisyys vaipuu unholaan. Olen tutkimuksessani käyttänyt osin autoetnografista menetelmää, jossa tutkijasta tulee itsestään tutkimuksen kohde. Tämä mahdollistaa kokemuksellisen tai ns. hiljaisen tiedon sanoittamisen.

Mitä kyläläiset kertoivat vedestä? Mitä vesi kertoi kyläläisille? Miten vuorovaikutusta veden kanssa voidaan tutkia tai sanoittaa?

jaana kouri

Uskontotieteilijä Jaana Kouri Lypyrtin vesillä

Kuherpää -kiitosseremonia

Riitti soikoon! -päivien lopuksi kokoonnuimme ulos Jaanan ohjaamaan seremoniaan, joka kokosi yhteen Riitti soikoon! -tapahtuman aikana esiin tulleita ajatuksia ja kokemuksia. Jaanan ohajuksessa suuntasimme toiveemme oman ympäristösuhteemme parantamiseen ja kiitoksemme läheisen veden, Itämeren hyväksi.

Jaana Kouri, FM, KM, on lypyrttiläis-turkulainen kulttuurin- ja historiantutkija, opettaja ja kirjailija. Tällä hetkellä hän kirjoittaa uskontotieteen väitöskirjaansa Turun yliopistossa aiheesta Kerrottu ympäristö. Jaana viihtyy parhaiten metsässä ja saarissa, merellä talonpoikaiveneissä sekä kirjan tai kirjoituspöydän ääressä. Hän on myös harjoittanut itse shamaniutta ja rakentanut shamaanirumpuja yli kaksikymmentä vuotta. Hän on käynyt useita shamanismin, muun muassa Scandinavian Center of Shamanic Studies -keskuksen kursseja ja on ”shamanic counselor”, shamanistinen ohjaaja.

 

Jaana Kourin esitelmä sunnuntaina 28.9 ohjelmakokonaisuudessa Myyttinen mieli ja inhimillinen luonto:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Videotallennen esitelmästä löytyy kategoriasta TALLENTAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s