Kerää / SOLMU

Joulun rituaalit ja rutiinit

Rituaalimuseon väki pohtii jouluun liitettyjä merkityksiä ja joulun rituaalisuutta. Milloin rituaali muuttuu rutiiniksi?

(Julkaistu Salon Seudun Sanomissa 23.12.2012)

Joulu 2 62008Mitä on rituaali?

Rituaali on teko, joka tarkoittaa enemmän kuin miltä se näyttää. Rituaalissa korostuvat symbolit ja vertauskuvalliset eleet. Rituaali kytkee siihen osallistuvat yhteiseen menneisyyteen ja päämäärään, yhteiseen henkeen. Rituaali on portti teon ja sen salaisen merkityksen välillä. Rituaali, rutiini, tapa ja perinne sekoittuvat usein termeinä sekä käytäntöinä. Joskus perinne muuttuu rituaaliksi. Joskus rituaalista tulee rutiinia, tapojen toistamista ilman yhteyttä niiden takana olevaan merkitykseen: Kokon poltto lämmittelymielessä ei ole rituaali. Jos kokkoa polttamalla haluamme olla yhteydessä vuodenkiertoon ja sen takana oleviin voimiin, voimme puhua rituaalista. Rituaaleilla ylitetään rajoja. Vuodenkierto, elämänkaari, ihmisen suhde itseen ja toisiin tuottavat rituaalin tarpeita. Niiden huomassa muututaan morsiamesta vaimoksi, siirrytään uuteen vuodenaikaan, saadaan nimi, aikuistutaan. Rituaaleissa synnytään uudelleen. Viime kesänä (2012) perustettu Rituaalimuseo tutkii rituaalien historiaa, nykyisyyttä ja merkitystä. Museo tutkii niitä tieteen ja taiteen keinoin sekä etsii vastausta kysymykseen, miksi meillä on rituaaleja. Museo tuottaa tietoa ja kokemuksia rituaaleista sekä mahdollisuuksia juhlistaa elämää.

JOULUN RITUAALIT JA RUTIINIT

Joulu on latautunutta ja pimeää aikaa. Joulu on vanhan auringonkierron loppu ja uuden syntymä. Joulu on perinteiden sekoittumisen juhla.

KESKUSTELU JOULUSTA

MAIJA: Joululla on erityinen merkitys suomalaisille. Erityisesti vuodenkierron rituaalien tarkoituksena on vahvistaa elämän kulun pyhää järjestystä. Niillä taistellaan kaaoksen uhkaa vastaan, turvataan yksinkertaisesti elämän jatkuminen. OTSO: Katalonian pikkukylissä kylän keskustan suuri joulukuusi pilkotaan joulun jälkeen ja poltetaan kokkona juhannuksena. Näin vuoden pimein ja valoisin hetki kohtaavat tulessa. MAIJA: Joulusta tuli erityisen merkittävä muutettuani perheeni kanssa Yhdysvaltoihin. Kaliforniassa joulu merkitsee lähes ainoastaan lahjojen jakamisen traditiota ja rituaalia. Suomessa jouluun liittyy lukuisia muitakin, joulukuusen haku ja koristelu, joulurauha, yhdessäolo, haudalla käynnit, musiikki – ja tietysti ruuat! OTSO: Rituaalinen yhdessäolo, tunnistan. TUULA: Tuoksut, riisipuuro, ulkomaan hedelmät, pähkinät, lapsuudenkodin nokimusta sauna, hautausmaa. MAIJA: Yhdysvaltalainen mieheni vei isäni kanssa haudoille kynttilöitä. Palattuaan hän oli vaikuttunut ja koki olleensa mukana tärkeässä – isälleni pyhässä – rituaalissa. Samalla hän ymmärsi jotain suomalaisuudesta. En voinut taikoa pimeyttä, lunta tai hiljaisuutta Kaliforniaan, ainoa keino olivat ruuat. Siellä tein kaikkia perinteisiä jouluruokia prikulleen äitini suvun resepteillä. TUULA: Lapsuuden jouluissa tuoksuvat havut, kanervat, villainen pöytäliina, himmeli ja kaneli. Meidän perhe oli suunnistusheimoa. Olimme paljon metsissä. Onneksi ei ollut joulukisoja, tai metsäjoulu se vasta hauska olisi ollut. Aikuisuuden joulut ovat olleet pesäpäiviä lasten, ystävien ja eläinten kanssa, luonnon ja auringon juhlaa. Kuusi on koristeltu eläinpiparein, meritähdin, simpukoin ja matonkutein. Piparkakkumetsä. Ollaan me meidän hevonenkin tuotu tupaan. OTSO: Meille hankittiin Ranskan vuosina pieni kaunis seimi. Oli mukavaa osallistua ranskalaiseen perinteeseen. Suomeen muutossa seimi katosi ja lapset rakensivat sen barbeilla. Siitä tulikin uusi tapa, jolla pidettiin yhteyttä lapsuuden tunnelmaan. Olihan melkein jokainen barbi joululahjana saatu.

JOULUN LAHJAT, UHRIT

OTSO: Tuhlaaminen nähdään monissa kulttuureissa välttämättömänä uhrina tulevan onnen varmistamiseksi. TUULA: Jännää, että ikivanha uhriateria on edelleen pöydässä, tosin rasvaisempana. Suomalaiset joutuivat aikanaan tuon tuosta käräjille tallissa harjoitettujen joulumenojen takia. Siellä syötiin uhriateria, orava tai hauki. Lanttuloora, vuoden viimeiset nahistuneet vihannekset kelpasivat ravinnoksi haudutuksen ja imellytyksen jälkeen. TUULA: Joulupukki oli ensin Nuuttipukki, kiroileva tuohinaamarinen harmaatakki, loppiaisena joulun ilot pois pyyhkivä ilkimys. Sitten Nuutti siirtyi jouluaattoon, Coca-Colan luomaksi punatakkiseksi pukiksi. Siperialaisen shamaanin puku on ollut punamaalilla maalattu ja valkoisella turkiksella reunustettu. Tuskin sattumaa. OTSO: Pukki väitti tavanneensa isän Vuosaaren ostarilla riehumassa ja kumauttaneensa hänet lahjasäkillä tainnoksiin… selityksiä, kun isä taas sattui olemaan poissa pukin tullessa. TUULA: Uskoimme pukkiin. Kun usko alkoi horjua, osallistuimme nuorempien höynäytykseen. Kun pukkiusko oli rapissut lopullisesti, lapset toimittivat vuoroin pukin virkaa pukeutuen lapikkaisiin, käännettyihin turkkeihin, karvalakkiin ja partaan. OTSO: Espanjassa vanhastaan kolme itämaan tietäjää toi lahjat loppiaisena… tai no, kaksi toi lahjoja, se kolmas, murjaani, pisti pahat lapset säkkiin ja vei mennessään. Uskonnottomana perheenä meillä on ollut yksi rituaali yli muiden: paljon lahjoja, enemmän kuin olisi varaa. Joka joulu vannomme, että tänä vuonna ei lahjoja. Sitten repee ja niitä on kasa. Lahjat avataan yksi kerrallaan, muut katsoo, pitkälle aamuyöhön. Mutta tänä vuonna emme anna lahjoja.

JOULUNA OLEMME ME

Joulu on logistiikkaa. Kuka liikkuu, minne, onko kaikki muistettu? OTSO: Lapsuudenkodissa tehtiin iso piparitaikina. Siihen kajoaminen oli ehdottoman kiellettyä. Kulhon vieressä oli lautasella veitsi. Sitten ihmeteltiin, miten taikina onkin syöty, ja tehtiin uusi. Kolmannesta leivottiin ehkä pari pellillistä pipareita. ”Turha pilata hyvää taikinaa paistamalla,” totesi isä joka vuosi. Olimme erityisiä – niitä jotka syövät piparit taikinana. ANU: Aattona vietiin Tyyne-tätille pikkuinen kuusi, joka asetettiin isoon vaasiin ja aina se kellahti. Tyyne poltti keikkuvassa kuusessa oikeita kynttilöitä ja meitä pelotti. Kuulimme aina saman unitarinan, jossa Tyyne haudattiin jouluaattona ja hautajaiskulkueen kärjessä isä soitti trumpetilla Petteri Punakuonoa. TUULA: Aidot kynttilät ja tulipalon pelko olivat läsnä meilläkin. Tulien polttaminen jouluna on ollut magiaa, tulia auringon herättämiseksi, päivän päästämiseksi pälkähästä, tähtijuhlaa. Joulu-sana on skandinaavista perua, hjul, ajankehrä, pyörä, aurinko. Aurinkopeura makaa kolme päivää pesässä – päivät eivät lyhene eikä pitene – ja palaa takaisin radalleen joulupäivänä. Petteri Punakuono on aurinkopeuran sukua.

JOULUN RAUHAA

Jouluna aika pysäytetään, ainakin sitä yritetään. TUULA: 70-luvulla koristelimme veljen kanssa kuusta ja hoilasimme: ”ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku”. Isä hurjistui: ”Jos ei tuo lopu, niin kuusi heitetään takaisin pihalle. Ja kyllä tippa tappaa ja ämpäriin hukkuu!” ANU: Joulu alkoi, kun mummu tuli alakertaan falsetilla laulaen, “no-o onkos tullut kesä nyt talven keskelle”. Jouluateria päättyi aina epäonnistuneeseen luumukohokkaaseen. Yhtä onnistunutta kertaa muistellaan yhä. Nyt omissa kodeissa kuljemme ruokapöytään onkos tullut kesää laulaen. Olemme luopuneet kohokkaasta, mutta luopumiseen liittyvät tarinat muistelemme aina jälkiruokaa syödessä. TUULA: Jouluna kaikki siivoaa tuskaillen. Miksi, eikö siivoaminen ole rutiinia – vai onko se rituaali? OTSO: Se on rutiiniksi muuttunut rituaali eli riesa. JOULU 61047

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s