artist-in-residence / Kerää

Kultaiset munat

FIVE DOWN EASTER EGG HUNT
 – KULTAISEN MUNAN JAHTI
SOKERIKULMALLA KEMIÖNSAARESSA
la 4.4.2015 kello 10 – 16

MUNAT

Rituaalimuseon kotipesässä Sokerikulmalla, Kemiönsaarella, etsitään pääsiäislauantaina kultaisia munia. Kultaisten munien jahti on Sokerikulman kevään residenssitaiteilija Julie Ann Sheridianin teos, johon kaikki vierailijat ovat tervetulleita osallistumaan. Jahdin aikana kävijät voivat löytää viisi uniikkia käsityönä valmistettua taideteosta Sokerikulman lähimaastoista. Onnekkaat löytäjät saavat aarteen lahjaksi.

Pääsiäinen on syntymän aikaa. Luonnon virkoaminen uuteen kasvukauteen luo jännityksen ja toivon tunteita keväälle. Kultaisen munan jahti yhdistää kevääseen kuuluvia rituaaleja ja perinteitä, niin arkisia kuin uskonnollisia. Kultainen muna on myös kätketty aarre, joka kutkuttaa metsästyksen ja keräämisen vaistoja. Samalla tapahtuma tuo suomalaiseen ympäristöön Britteinsaarten kulttuuriperintöä kuten Kit Williamsin aikoinaan suurta huomiota saaneen ’Masquerade’ –kirjan ja tapahtuman, Tolkienin kirjojen tai Aesopoksen faabeleiden myyttien ja legendojen henkeä.

Kultaisen munan jahti on myös performanssi, johon kuuluu kolme vaihetta. Ensimmäisen aikana walesilainen Julie Ann tutustuu Sokerikulman residenssin lähimaastoon kävellen ja munia piilottaen. Toinen vaihe, munien etsintä, on yhteisöllinen juhla ja se toteutuu QR-koodien sekä erilaisten vinkkien avulla. Etsinnän vaiheet tallentuvat videolle, jolloin teos on myöhemmin mahdollista katsoa myös You Tubesta.

Tervetuloa mukaan. Osallistuminen on ilmaista, mutta tuokaa oma kaivuuvälinen mukaan! Paikalla on myynnissä soppaa ja kahvia. Sokerikulma sijaitsee Kiilan kylässä, Kemiönsaaren pohjoisosassa, kartta. Starling_eggs

Taustaa idealle

Pääsiäismunia on peleissä ja elokuvissa. Esimerkiksi Angry Birds -pelissä kultaiset munat ovat erityisiä peliin kätkettyjä mahdollisuuksia, joita keräämällä voi päästä uudelle tasolle. Joitakin peleihin kätkettyjä munia ei ole löydetty vuosiin. Halo 3 -pelin salainen viestin oli piilossa 7 vuotta ja Final Fantasy -pelin arvoitus ratkesi vasta 13 vuotta pelin julkaisemisen jälkeen.

Pääsiäis-pupu on perinteinen hahmo ja legenda, joka kantaa värikkäitä munia korissa ja tuo niitä lapsille kotiin. Jänis ja kaniini ovat visuaalisissa taiteissa yleinen motiivi. Niihin latautuu erilaisia myyttisiä ja taiteen merkityksiä, jotka vaihtelevat eri kulttuureissa. Jänis on yhdistetty esimerkiksi kuun jumaluuksiin, jolloin se kuvaa uudelleensyntymää ja ylösnousemusta. Se on myös hedelmällisyyden ja sensuaalisuuden symboli.

Lewis Carolsin Liisa Ihmemaassa –kirjassa valkoinen jänis johdattaa Liisan paikasta toiseen. Liisa myös päätyy Ihmemaahan kanin koloon tipahtamisen kautta. (Teksti Lisa Roberts, käännös Anu Taivainen) Tuula Nikulaisen SOLMU-pohdintaa pääsiäisestä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s