Kerää

Terve riitti, terve kaunis! -riittipäivä avajaisrituaaleissa sukelletaan kauneuden, terveyden ja parantamisen maailmaan:

Max Bremer alias Hullu Tohtori

Hullu Tohtori

Instant-Terapiaa Hoitaja-Nallen kanssa:

– Karhunhali
– Vapauttava pauke
– Kuiskutusta karhulle

Alunperin Instant-terapiaa oli osana Uusi resepti – taiteen, hulluuden ja hyvinvoinnin tapahtumaa 2014
Universumissa ja Narinkkatorilla. Tapahtuma käsitteli tuolloin nuorten mielenterveyttä.

Teatteri Venus on kehittänyt vuodesta 1995 saakka omalle tyylilleen uskollisena maskiteatteria. Lähtökohtana on ollut alun perin improvisaatiopedagogi Keith Johnstonen kehittämä transsimaski-metodi. Metodia ovat edelleen kehittäneet  mm. Suzanne Osten Tukholman Unga Klarassa, Per Brahe New Yorkissa ja Balilla sekä Max Bremer työryhmineen täällä Suomessa.

Venuksen työryhmän käyttämä maskimetodi on ulkoiselta muodoltaan ja tekniikaltaan lähtöisin keskieurooppalaisesta Commedia dell´arte– perinteestä. Transsimaskiteatterin tekniikat ovat puolestaan peräisin osin alkuperäiskulttuurien naamioperinteistä ja rituaaleista, esimerkiksi Balilta, Haitilta ja Afrikasta. Venuksen työryhmä etsii jatkuvasti uusia tapoja kohdata yleisöä ja epäsovinnaisia maski-materiaaleja sekä niistä lähtevää ilmaisua.

Teatteri Venuksen  maskiteatteri-esityksiä vuosien varrelta:

• 1993 Hyvästi en ole Andrei , esitys ulkopuolisuudesta.
  • 1997 Arken, esitys pakolaisuudesta.
  • 2001 Flickan som ville vara sjuk —Tyttö joka halusi olla sairas, esitys hoivasta.
  • 2010 Det Falska barnet – Valelapsi , esitys hyväksytyksi tulemisesta ja sukukirouksista.
  • 2013 A Good Sign, esitys esi-isistä.
  • 2016 Wonderland

A healing words – Parantavat sanat – session by Otso Kautto

Say to me what you want me to say to you, and I will say it to you                          – Sano minulle, mitä haluat minun sanovan sinulle, niin sanon sen sinulle.

Kautto is having a private encounter with spectators –seen as clients- where the client tells what she/he needs to hear, and then Kautto says it aloud. The client can direct the expression in order to get the needed result. The research interest of this healing experiment is in the performative power of words.

Otso Kautto

Otso Kautto is a Finnish writer, award winning theatre director, and a performing poet. His work has been translated to several languages, and he has been directing both in mainstream and marginal theatres, mainly in The Finnish National Theatre, and in Theatre Quo Vadis. He performs his poetry with The Poetry Band. In his doctoral research for the Theatre Academy at the University of the Arts Helsinki, Kautto focuses on sense of ritual. He studies the creation of credibility, and the possibility of power in rituals. The concept of ritual is seen through the scenic praxis, and scenic praxis through the ritual theories.

Evoluutio  – Teatteri Quo Vadis

20.00 Näytös riittipäivillä – varaa lippusi15 € etukäteen rituaalimuseo@gmail.com. Suositus: K-12

11873350_10153275851063089_5371003785168399706_n-2

Teatteri Quo Vadis sivut

Illan päättää:

DJ Samba Klaus   Metsädisko

Metsädisko on suurkaupungin syke keskellä metsää, metsästä kaupunkiin lähteneen rituaalin paluu takaisin korven sydämeen. Reivit, metsäbileet ja klubit jatkavat tuhansia vuosia vanhoja rituaaleja uudessa muodossa.

Rituaalipäiville metsädiskoa tulee vetämään näyttelijä, tanssija, dj ja antropologi Sami Henrik Haapala, joka kulkee myös ainakin dj-nimellä Samba Klaus.

Metsädiskossa reitti rituaaliin avataan pienimuotoisen live-osuuden kautta, mutta ilta tähtää pääasiassa jokaisen omaan henkilökohtaiseen transsiin. Jotkut kutsuvat niitä bileiksi.

samihenrik.me

Forest Disco

Forest disco is the beat of the metropolis in the middle of a forest, a ritual that left the forest, travelled all the way to the big city and now returns back home. Raves, clubs and forest parties continue rituals thousands of years old in a new form.

At the Rite Days Forest Disco will be lead by actor, dancer, dj and an anthropologist Sami Henrik Haapala who also goes by the name of dj Samba Klaus (among others).
In Forest Disco the way to ritual is opened by a small live session, but the night is really meant for each to travel through their own trance. Some call it a party.

www.samihenrik.me

One thought on “Riitti sulle, kaunis mulle! Avajaiset perjantaina 25.9. klo 18.00 Sokerikulmalla