Ajankohtaista / Kerää

Riittipäivien sunnuntain 27.9 esiintyjät ja abstraktit

Ohjelma/Program link

Lataa/Upload program riittipaivat 2015

Outi Pohjanheimo

FM Outi Pohjanheimo tutkii intuitiivista ja maagista ajattelua parantamiseen littyvissä uskonnollisissa konteksteissa Helsingin yliopiston uskontotieteen oppiaineessa.Tutkimus edustaa poikkitieteellistä kognitiivista uskontotiedettä. Opetustyössä häntä kiinnostaa uusien oivaltavaa oppimista edistävien menetelmien kokeilu.

Outi Pohjanheimo

Outi Pohjanheimo

Verkosta saatavat Outin artikkelit:

The enrichment of magical thinking through practices among Reiki-healers

https://ojs.abo.fi/index.php/scripta/article/view/294

Oma oikea usko – toisten väärä taikausko. Maagisen ajattelun rikastuminen ja liioiteltu toiseuttaminen.

http://uskonnontutkija.fi/2014/06/06/oma-oikea-usko-toisten-vaara-taikausko-maagisen-ajattelun-rikastuminen-ja-liioiteltu-toiseuttaminen/

Tarttuuko köyhyys? Intuitiiviset oletukset ja maaginen ajattelu köyhyyteen liittyvien mielikuvien, asenteiden ja kontrollijärjestelmän taustalla. teologia.fi (tulossa 9/2015)

Marianna Keisalo

Antropologi, VTT  // PhD, Anthropologist

Marianna Keisalon sosiaali- ja kulttuuriantropologian väitöskirja Cosmic Clowns: Convention, Invention, and Inversion in the Yaqui Easter Ritual (2011 Helsingin yliopisto) käsitteli meksikolaisen alkuperäiskansan Yaquien rituaaliklovneja. Marianna toimii tällä hetkellä Helsingin yliopistossa vs. yliopistonlehtorina ja tutkii stand-up komiikkaa semioottisen antropologian näkökulmasta.

Marianna Keisalo

Klovnit, koomikot ja parantava huumori

Parantavalla huumorilla on pitkä historia.  Komiikkaa on käytetty parannusrituaaleissa, huumori voi voimaannuttaa auttamalla löytämään uusia näkökulmia tuskallisiin tilanteisiin ja sanonnan mukaan ‘nauru pidentää ikää’. Tarkastelen esitelmässä parantavaa huumoria antropologisesta näkökulmasta kolmen etnografisen esimerkin kautta. Ensiksi käsittelen Pohjois-Amerikan rituaaliklovnien osaa parannusrituaaleissa. Klovnit ja komiikka ovat usein tärkeä osa Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen rituaaleja. Osa näistä klovnihahmoista on myös parantajia, ja joissain tapauksissa klovnien katsotaan olevan shamaaniakin voimakkaampia hahmoja. Toinen esimerkki on Suomessakin tunnetut sairaalaklovnit, joiden tehtävä on ilahduttaa, lohduttaa ja keventää ilmapiiriä erityisesti lasten osastoilla. Kolmas esimerkki tulee stand-up komediasta. Kun koomikko Tig Notaro sai useiden muiden ikävien tapahtumien päälle rintasyöpädiagnoosin hiukan ennen sovittua keikkaa, hänen vaihtoehtoinaan oli perua keikka, vitsailla entiseen tapaan tai puhua avoimesti diagnoosistaan ja tilanteestaan. Notaro päätyi kolmanteen vaihtoehtoon ja tuloksena oli legendaarinen komiikka-show. Pohdin esitelmässä eri esimerkkien eroja, yhtäläisyyksiä sekä kulttuurisia konteksteja. Kaikissa esimerkeissä on kyse vuorovaikutteisesta performanssista, jotka tuottavat erilaisia sosiaalisia, psykologisia, emotionaalisia ja myös kehollisia vaikutuksia. Tältä pohjalta voidaan tarkastella komiikkan ja huumorin mahdollisuuksia toimia parantavina rituaaleina, joilla on paljon annettavaa erilaisissa sosiaalisissa konteksteissa ja yksilöllisissä tilanteissa.

Anu Koskinen

Anu koskinen kuva-2Anu Koskinen on näyttelijä ja teatteritaiteen tohtori vuodelta 2013. Hän on näytellyt teattereissa, vapaissa ryhmissä, kameran edessä ja lukuisissa soveltavan teatterin projekteissa. Lisäksi hän opettaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja opiskelee taideyliopistopedagogiikkaa.

Väitöstutkimuksessaan Anu tarkasteli näyttelijöiden tunnetyöskentelyn tapoja ja niitä kehystäviä ajattelun rakennelmia Michel Foucault´n filosofian innoittamana. Parhaillaan hän työskentelee taiteellisen post doc –tutkimuksensa parissa.

Ekokatastrofin kehollistuminen -esitys

Huom. Performanssi sunnuntaina heti lounaan jälkeen!

Anu Koskisen performanssidemonstraatio on osa hänen taiteellista post doc –tutkimusprojektiaan, jonka otsikko on Foucault´n kanssa näyttämölle – Kuinka ruumiillistaa ekokatastrofi? Projektilla on kaksi tavoitetta. Yhtäältä se pyrkii hahmottamaan, mitä kaikkea ekologia ja ekokatastrofi voisivat esityksessä merkitä. Toisaalta sen puitteissa kehkeytyy uudenlainen taiteellisen tutkimisen metodi. Anu yhdistää kielellistynyttä analyysia ruumiilliseen improvisoivaan olemiseen ja liikkeeseen. Tässä prosessissa häntä auttaa ja häiritsee suhde ranskalaiseen filosofiin Michel Foucaultiin, joka meni ja kuoli ennen kuin ehti ottaa kantaa ekokatastrofiin.

Jaana Kouri

FM, KM Jaana Kouri on lypyrttiläis-turkulainen kulttuurin- ja historiantutkija, opettaja ja kirjailija. Tällä hetkellä hän viimeistelee uskontotieteen väitöskirjaansa Turun yliopistossa aiheesta Koettu, kerrottu ja kirjoitettu ympäristö. Jaana viihtyy parhaiten metsässä ja saarissa, merellä talonpoikaisveneissä sekä kirjan tai kirjoituspöydän ääressä. Hän on myös harjoittanut itse shamaniutta, järjestänyt rituaaleja ja rakentanut shamaanirumpuja yli kaksikymmentä vuotta.

jaana kouri

Shamanistinen ympäristökäsitys – ajatuksia terveydestä ja kauneudesta

Shamanismin mukaan ihminen kuuluu kokonaisvaltaisesti ympäristöön kaikilla sen tasoilla, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Shamanistinen maailmankuva kuvataan kolmiosaiseksi: se jakautuu aliseen, keskiseen ja yliseen, joissa kaikissa on oma maisemansa tai ”maantieteensä”.  Henget asuvat näissä maailmoissa sen mukaan, mikä on niiden tehtävä parantamisen näkökulmasta. Me ihmiset elämme keskisessä todellisuudessa. Tehdessään matkan, shamaani matkustaa näihin todellisuuksiin hakiessaan apua, voimaa tai parannusta sitä tarvitseville. Shamanistinen terveyskäsitys liittyy tasapainoon ympäristön kanssa ja sen palauttamiseen. Kauneus on tasapainoa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s