Esitykset 2013

 Nyt Riitti! -rituaalipäivien esitykset:

RITUAL 1.0 WORK IN PROCESS
Marko Järvikallas – Otso Kautto . Ensi-ilta  lauantaina 3.8.

Rituaalin tutkimus ja esittävyyden teoriat ovat kulkeneet käsi kädessä puolen vuosisadan ajan. Siten tuntuu luonnolliselta tutkia (ihmisenä) olemisen rituaalista puolta nimenomaan esityksellisin keinoin. ”Ritual 1.0” on luonnos esitykseksi rituaalien läsnäolosta ja rituaalien kaipuusta. Esitys koostuu pienoisnäytelmistä, runoista ja rituaalisista hetkistä. Teos lähestyy aihetta toisinaan suoraan, mutta usein kaarrellen. Pyrkimyksenä ei ole antaa kattavaa selitystä siihen, mitä rituaali on, vaan lähestyä aihetta eri suunnilta, ja luoda eräänlainen piiritystila.

Esitys on ensimmäinen luonnos esitysten sarjassa, jonka on suunniteltu jatkuvan useita vuosia. ”Ritual 1.0” hakee otetta siihen, miten rituaalia voisi kuvata teatterin keinoin. Se ei kaihda koomisia, ei pateettisia eikä runollisia ilmaisuja… Tervetuloa rituaalin matkaan, matkaan joka sekin voi olla rituaali itsessään.

Esityksen on ohjannut Otso Kautto. Sen visualisoinnista vastaa Tuula Nikulainen, musiikista Poetry Band ja Juha Tuisku. Se tehdään Markku Hoikkalan suunnittelemaan ja valmistamaan jurttaan ja sen esittää Teatteri Quo Vadis.

mimmu  polyhiukkasetotso

PASCHA MIRACULUM– PÄÄSIÄISEN IHME
Markku Hoikkala, Timo Pajunen-Noroila, Juha Tuisku. Perjantaina 2.8.
Esitys on profetia ja mysteerinäytelmä kuolemasta, punasolujen hapettumisesta, pienestä ja suuresta verenkierrosta sekä uudelleensyntymisestä –kuvin, äänin ja miesvoimin.Pääsiäisen ihme perustuu tositapahtumiin. Sen ensi-ilta oli Kustavissa 20.7.2013.

Kiitokset Santtu Karhulle ja suojärveläisille tanssivideosta, Markku Pihakivelle lämpökamerakuvauksista. Kiitokset myös kaikille muille kuvien ja äänien tuottajille. Ohjaus, käsikirjoitus, scenografia, esiintyjät ja muusikot: Markku Hoikkala, Timo Pajunen- Noroila, Juha Tuisku. Musiikki, ääni/kuvamaailma ja -tekniikka: Juha Tuisku. Jurtan suunnittelu ja toteutus Markku Hoikkala.

”Tunnelma on yhtä aikaa kodikas ja mystinen. Yleisö kiedotaan esityksen hypnoottiseen voimaan ja eristetään ulkomaailman todellisuudelta.” TS/Frida Karlsson 21.7.2013

paasiaisen3_netti

ccy2_netti

CCY-WITKAC-Y/ TEATR WITKACEGO
pe 2.8. klo 19
(Salon teatteri, Mariankatu 3, Salo)

Teatr Witkacego on toiminut vuodesta 1984. Alkujaan teatterikoululaisten yhden projektin hanke sai kodin Zakopanen kaupungista. Missä työ on kehittynyt tunnustetuksi ja laajalti arvostetuksi teatteriksi, jonka näytöksiin saavutaan kauempaakin.

Teater Witkacegon ideologia perustuu kirjailija, kuvataiteilija ja filosofi Witkieviczin ajatuksiin ja teoksiin. Ryhmän taiteilijat pitävät Witkievicziä suojeluspyhimyksenään ja juhlivat hänen syntymäpäiväänsä vuosittain järjestämällä festivaalin. Witkiewiczin puhtaan muodon teoria on vahvasti läsnä ryhmän töissä. Eleen (teon) ja sanan suhde on dynaaminen, samoin kuin sisällön ja muodon vuoropuhelu. Uuden ilmaisun etsiminen, jatkuva taiteen laboratorio ja usko teatterin voimaan ovat termejä, jotka mielellään liitetään Teatr Witkacegoon.

Alun perin teatterin estetiikka lähti liikkeelle niukkuuden muuttamisesta arvoksi; käytettiin sitä mitä oli. Esimerkiksi muutaman lampun ympärille rakentunut valoajattelu on edelleenkin – vaikka kalusto on nyt modernia ja tehokasta – luonteeltaan pelkistävää, ja sitä kautta runsautta tavoittelevaa.

_MG_5219_netti

_MG_5060_netti

Ccy-Witkac-Y on karnevaali, hallusinaatio, vallankumouksellisen surrealistin huokaus. Se on parasta intensiivistä, hauskaa, kepeää ja syvää Witkacya. Ccy-Witkac-Y on kahden tunnin ilmaisuvoimainen esitys, joka leikittelee laiskalla populaarikulttuurilla, ruosteisella rationalismilla ja tyhjällä logiikalla.

www.witkacy.pl

juoksuhauta1_030813

 

JUOKSUHAUDANTIE
Kari Hotakainen – RedNoseClub – Otso Kautto
lauantaina 3.8.

Kari Hotakaisen romaani ”Juoksuhaudantie” kahden klovnin esittämänä! Mahdottomalta tuntuva ajatus synnyttää uudenlaista kerrontaa, jossa harjoitellut kohtaukset ja improvisaatiot limittyvät. Syntyy arvaamatonta ja viidyttävää taidetta. RedNoseClub on punaisen nenän ympärille rakentunut helsinkiläinen teatteriryhmä, jonka erikoisuutena on improvisoitu verbaali- ja tilannekomiikka.

Esityksen ensi-ilta on kevättalvella 2014, mutta Rituaalimuseon kävijöille tarjottiin mahdollisuus ennakkoesitykseen kesken työprosessin.

Näyttämöllä: Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen).

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s