Luentosarja 2014

Riitti soikoon! -otsikolla kulkeva vuoden 2014 teema katselee ihmisten suhteita muihin eläimiin ja muuhun luontoon rituaalin kehyksestä. Tarkastelun kohteina ovat mm. eläimet ja eläimellisyys ihmisten rituaaleissa. Mikä on leikkiä, mikä huumoria, mistä alkaa rituaali? Määritelläänkö ihmisyyden ja eläimellisyyden, ihmisen ja muun luonnon välistä rajapintaa rituaalein? Antaako rituaali luvan, antaako se anteeksi – vai pitääkö rituaali yllä tasapainoa? Ovatko rituaalit osa lajien selviytymistä ja menestystä, ihmislaji ”rituaalimestarina” ylivertainen? Käsite rituaali kirvoittaa monia mielenkiintoisia kysymyksiä -mistä on oikein kyse? Millaista on ajattelu rituaalin takana vai onko rituaali aina liikettä? Luentosarja lähestyy rituaalia mm. kognitiotieteen, antropologian, teatterintutkimuksen ja ympäristöfilosofian suunnilta. Paikkana on Salon taidemuseo Veturitalli.

Kevään luentosarjan ohjelma:

Luennoitsijoina mm väitöskirjaansa valmisteleva uskontotieteilijä FM Outi Pohjanheimo aiheenaan ”Intuitiivinen, maagis-uskonnollinen ajattelu ja rituaalit”. VTT antropologi Marianna Keisalo lähestyy rituaaleja antropologisesta näkökulmasta otsikolla ”Maailmojen rakentaminen”. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Otso Kautto esittelee työn alla olevaa rituaalia ja uskottavuutta käsittelevän väitöskirjansa tämänhetkistä vaihetta, jossa hän keskittyy esittävien taiteiden mahdollisuuksiin tutkia rituaalisuutta ihmisen toiminnassa. FT ympäristöfilosofian dosentti, Leena Vilkka puhuu ihmisten ja muiden eläinten suhteista.

Luentojen jälkeen on avoin keskustelutilaisuus, jossa yleisö voi esittää kysymyksiä. Luentoilloissa ovat mukana antropologi Maija Butters ja folkloristi-taiteilija Tuula Nikulainen.

Luennot seuraavasti Salon taidemuseo Veturitallissa klo 18-20:

to 3.4. TeM kirjailija ja teatteriohjaaja Otso Kautto. Rituaalin tajusta.

ke 9.4 FM uskontotieteilijä Outi Pohjanheimo: Intuitiivinen, maagis-uskonnollinen ajattelu ja rituaalit

ke 16.4 VTT antropologi Marianna Keisalo: Maailmojen rakentaminen

ke 23.4. FT ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkka: Hyvä, pyhä, kaunis – henkinen suhde eläimiin ja luontoon

One thought on “Luentosarja 2014

  1. Paluuviite: Marianna Keisalo: Antropologisia näkökulmia rituaaleihin |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s