Näyttelyt 2013

Maria Petrovna rummuttaa_netti     nayttely_netti

Nyt Riitti! -rituaalipäivien kesänäyttelyt:

MATKOJA TUONPUOLEISEEN – VOYAGES BEYOND

Shamaani on matkantekijä oman yhteisönsä ja tuonpuoleisen välillä. He ovat parantajia, runolaulajia ja näkijöitä, joilla on yhteys tuonpuoleiseen. Shamaanit tuntevat niin ruumiin sairaudet kuin mielen matkat. Keski- ja Kaakkois-Siperiassa shamaanius on yhä sukujen hallitsema klaani-ilmiö.

Näyttely perustuu emeritusprofessori Juha Pentikäisen tutkimusmatkoihin, joilla hän on vieraillut Kaakkois- Siperiassa asuvan nanai-kansan keskuudessa ja ystävystynyt kahden väkevän naisshamaanin – Lindza Beldyn (kuvassa alla) ja Maria Petrovnan (ylhäällä vasemmalla) kanssa – kanssa.

LiLindza Beldy ja pojanpoika_nettindza Beldy oli parantajashamaani ja kuului villikoirien klaaniin. Maria Petrovna kuului karhun klaaniin ja häneen suhtauduttiin erityisellä kunnioituksella. Kun Petrovna joutui sairaalaan, hän ei halunnut kuolla vaan rummutti taukoamatta uskoen, että henget pitäisivät hänet elossa. ”Hän menehtyi rumpu kädessään. Petrovnaa pidettiin niin vahvana Lindza Beldy ja pojanpoika_netti shamaanina, että hänen sanottiin vieneen mukanaan venelastillisen nuoria nanai-miehiä, jotka hukkuivat tuon talven aikana”, Juha Pentikäinen kuvailee.

PeAC_logo_nettitrovna testamenttasi rumpunsa ja henkiensä kokoelman miehelle Leningradin takaa eli Juha Pentikäiselle. Muun muassa tämä arvokas perintö on nyt nähtävissä Rikalanmäella, Salossa.

Matkoja tuonpuoleisiin – Voyages Beyond on aiemmin, 3.12.2012 – 5.5.2013, ollut esillä Arktikum tiedekeskuksessa Rovaniemellä. Näyttely on osa Arktikumin 20-vuotisjuhlavuotta. Lue kirjoitus ”Näyttely palaa Rovaniemelle”.

 

IMG_0009TYÖNANTAJANA TAIVAS JA MAA

Työnantajana taivas ja maa -näyttely koostuu viime vuosisadan alussa otetuista valokuvista naisshamaaneista. Valokuvat on reprokuvannut unkarilainen shamaanitutkija Mihály Hoppál.

1960-luvulla tutkijanuransa aloittanut kulttuurintutkija ja antropologi Hoppál aloitti 1980-luvulla shamanismia tutkivat kenttätyönsä Siperiassa. Tutkimuskohteet laajenivat myöhemmin myös Kiinaan, Koreaan sekä Japaniin.

Työnantajana taivas ja maa -näyttely on ollut ensimmäisen kerran esillä Pohjoismaisten Naisten Foorumissa Turussa vuonna 1995. Sen teemana oli tuolloin ”Naiset ja työ”.

Näyttelyn on ideoinut ja toteuttanut taiteilija Tuula Nikulainen yhteistyössä Mihály Hoppálin kanssa. Kuva ylhäällä oikealla: Henning Haslund-Christensen 1939 / Mongol Shamaness.

Julkaistu 5.9.2013 kategoriassa Nyt riitti! 2013, Tapahtuu, Yleinen avainsanoilla Arktikum, Juha Pentikäinen, Mihály Hoppál, näyttely, shamanismi, Tuula Nikulainen, kirjoittanut Rituaalimuseo.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s